Rasism, sexism och homofobi på Stockholmsklubb

Nattklubben Trädgården har under helgen fått en mängd negativa omdömen på Facebook om sina ordningsvakter, det skriver Stockholm Direkt. Nu sparkas vakterna av nattklubben.

Besökare till nattklubben vittnar om onödiga ingripanden, övervåld, rasism, homofobi och sexism. Trädgården bekräftar att klagomålen har grund i verkliga incidenter. Klubben tar avstånd från det inträffade och är ångerfull över att inte ha tagit tag i problemen tidigare.

»Vi har försökt ändra på det här, jobba med det, haft dialog med vakterna och haft utbildningar. Men det har eskalerat under sommaren och nu kände vi att det här är ohållbart. Vi har varit blinda och inte agerat tillräckligt«, säger Jakob Grandin på Trädgården till Stockholm Direkt.

Även Feministiskt perspektiv skriver om händelserna på Trädgården och har intervjuat Samuel Girma, en av dem som säger sig ha drabbats av övervåld. En stund efter vakternas ingripande, som han menar är omotiverat, hör han hur vakterna tillkallar polis.

»Då hör jag hur en av vakterna säger till de andra, ›Så alla vet, historien är att han (Girma) hoppade på oss‹«, berättar han för Feministiskt perspektiv.

Problem av det här slaget är inte isolerade till enskilda klubbar. För mindre än ett år sedan avslöjade Aftonbladet rasism bland ordningsvakter på nattklubbar i Malmö och i boken finns fler exempel på hur ordningsvakter på krogen har gjort liknande saker genom åren.